Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε αέρια στο αεροπλάνο

Αέρια στο αεροπλάνο

Μια από τις πιο δύσκολες και αμήχανες καταστάσεις που μπορεί να σας τύχουν σε ένα αεροπλάνο, είναι να έχετε αέρια. Αν υπάρχει δυνατότητα χρήσης της τουαλέτας του αεροσκάφους, τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Πηγαίνετε στην τουαλέτα, αερίζεστε, επιστρέφετε. Τόσο απλά, η σύντομη βολτούλα στο διάδρομο θα σας βοηθήσει να ξεπιαστείτε ταυτόχρονα.

Όταν η πρόσβαση στην τουαλέτα είναι αδύνατη

Η κατάσταση γίνεται περισσότερο αμήχανη, αν έχετε επίμονο πρόβλημα με αέρια και πρέπει να σηκώνετε συνεχώς κάποιον συνεπιβάτη προκειμένου να επισκεφτείτε την τουαλέτα. Αν ο συνεπιβάτης κοιμηθεί, θα αρχίσει να σας βασανίζει το μεγάλο ερώτημα: Μήπως να «αεριστώ» ενώ βρίσκομαι καθισμένος/η στο κάθισμα, ανάμεσα στον κόσμο;

Ακριβώς το ίδιο ερώτημα θα σας βασανίσει επίσης στις περιπτώσεις που είναι αδύνατη η πρόσβαση στην τουαλέτα. Στο αεροπλάνο υπάρχουν στιγμές που είστε υποχρεωμένοι να παραμείνετε καθηλωμένοι στο κάθισμα σας. Επικείμενη απογείωση ή προσγείωση, αναμμένη προειδοποιητική ένδειξη για ζώνες λόγω πιθανών κενών αέρος, είναι κάποιες από τις συνηθισμένες περιπτώσεις.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να «αεριστείτε»

Μια νέα μελέτη από ομάδα 5 Δανών και Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο New Zealand Medical Journal, έρχεται να δώσει απάντηση στο μεγάλο ερώτημα. Οι 5 γαστρεντερολόγοι μελέτησαν τη συγκεκριμένη περίπτωση και αποφάνθηκαν ότι οι μεταβολές της πίεσης στην καμπίνα των επιβατών του αεροσκάφους, αυξάνουν την παραγωγή αερίων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν ο επιβάτης προσπαθήσει να συγκρατηθεί, θα αντιμετωπίσει μια σειρά από επίσης δυσάρεστες καταστάσεις όπως φούσκωμα, δυσφορία, δυσπεψία, ακόμη και πόνο ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιπλέον, η υπερβολική αυτοσυγκέντρωση ίσως τον οδηγήσει σε συμπτώματα στρες. Άρα, η μόνη λογική επιλογή που έχει ο επιβάτης, είναι να καταπολεμήσει τις αναστολές του και να αεριστεί άμεσα.

Η ομάδα των επιστημόνων που συνέγραψαν τη μελέτη απαρτίζεται από τους William Thomas, Jakob Burcharth, Hans Pommergaard, Anders Fischer, καθώς και τον Jacob Rosenberg που ήταν ο κύριος εμπνευστής της. Ο Jacob Rosenberg δήλωσε πως αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα δυσοσμίας σε μια ασφυκτικά γεμάτη πτήση από Κοπεγχάγη προς Τόκιο, έτσι αποφάσισε να μελετήσει το φαινόμενο.

Μέτρα για τον περιορισμό των δυσάρεστων οσμών

Εννοείται ότι θα πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας για να περιορίσετε όσο γίνεται τις δυσάρεστες οσμές, μαζί και την αμηχανία σας. Αποφύγετε πάση θυσία τα δερμάτινα καθίσματα. Τα υφασμάτινα καθίσματα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν μέχρι και το 50% της οσμής των αερίων, ενώ με τα δερμάτινα καθίσματα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν έχετε στομαχικές διαταραχές και πετάτε στη Διακεκριμένη Θέση, ξανασκεφτείτε το.

Αυτό που πραγματικά μπορεί να σας σώσει στη δύσκολη στιγμή, είναι ο αεραγωγός που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κάθισμα σας. Περιστρέψτε το ακροφύσιο ώστε να σημαδεύει περίπου στον καβάλο σας και ανοίξτε τη ροή του αέρα στο τέρμα. Αεριστείτε, και αφήστε τον αεραγωγό ανοιχτό για αρκετή ώρα ακόμη. Αν έχετε συνεχή προβλήματα, αφήστε τον ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Ο αέρας θα απομακρύνει γρήγορα τις οσμές και θα τις διαλύσει, ίσως επηρεαστούν περισσότεροι συνεπιβάτες σας, όμως σε πολύ μικρότερο ποσοστό ο καθένας. Σίγουρα θα είναι λιγότερο ενοχλητικό για όλους.

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.