Ματαίωση πτήσης λόγω καιρικών συνθηκών και συχνά λάθη

Ακύρωση πτήσηςΤα τελευταία χρόνια συμβαίνουν όλο και συχνότερα ακυρώσεις πτήσεων λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ακόμη και ολόκληρα αεροδρόμια μπορεί να κλείσουν για κάποιες ώρες εξαιτίας μιας ισχυρής χιονόπτωσης. Όσοι ταξιδεύουν χειμώνα σε Βόρεια Ευρώπη ή Αμερική ίσως έχουν ζήσει μια παρόμοια περίσταση. Από τη στιγμή που ματαιώνεται η πτήση σας, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να μπορείτε να κάνετε. Απεναντίας μπορείτε να πάρετε κάποια μέτρα λίγες ημέρες πιο πριν.

Δείτε ποια είναι τα 4 συχνότερα λάθη των επιβατών που απειλείται η πτήση τους με ματαίωση λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ώστε να τα αποφύγετε αν βρεθείτε στην αντίστοιχη θέση.

1. Μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να αλλάξετε τα εισιτήρια

Αν με τα εισιτήρια που αγοράσατε υπάρχει η ευελιξία να αλλάξετε ημερομηνία πτήσης δωρεάν ή με ένα μικρό κόστος, μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να τα αλλάξετε. Από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί πρόβλεψη για κακές καιρικές συνθήκες, όσο κυλάει ο χρόνος, τόσο θα λιγοστεύουν οι καλές εναλλακτικές λύσεις.

Οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανακοινώσουν έγκαιρα την πιθανότητα για ματαιώσεις πτήσεων, εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε τακτικά τις επίσημες ιστοσελίδες τους, ή τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες όπου συνήθως αναδημοσιεύουν τα ανάλογα δελτία τύπου. Μόλις λάβετε το μήνυμα, κινηθείτε γοργά και αποτελεσματικά.

2. Αν τα εισιτήρια δεν αλλάζουν ημερομηνία, μην κάνετε απολύτως τίποτε

Αν τα εισιτήρια που έχετε στα χέρια σας είναι μέρος κάποιας προσφοράς ή έχουν εκδοθεί από αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή της ημερομηνίας του ταξιδιού σας. Σε αυτή την περίπτωση σας συμφέρει να μην κάνετε απολύτως τίποτε, όσο νωρίς κι αν ενημερωθείτε για την πιθανότητα ματαίωσης. Το ταξίδι σας ούτως ή άλλως θα καταστραφεί, ας περιμένετε τουλάχιστον για να πάρετε την επιστροφή των χρημάτων σας.

3. Μη στραφείτε σε πτήσεις εσωτερικού

Όταν οι καιρικές συνθήκες στα αεροδρόμια γίνονται ζόρικες, οι αεροπορικές εταιρείες προβαίνουν σε ακυρώσεις πτήσεων. Σπάνια όμως ακυρώνονται όλες οι πτήσεις, συνήθως ακυρώνεται μόνο ένα μέρος αυτών. Η καλύτερη τακτική για να μη μείνετε εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο, είναι να «κυνηγήσετε» το μεγαλύτερο αεροπλάνο. Αν πρόκειται μόνο ένα αεροπλάνο να πετάξει, μάλλον αυτό θα είναι το αεροπλάνο που μεταφέρει τους περισσότερους επιβάτες.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις δίνεται προτεραιότητα στα αεροσκάφη με μεγάλες χωρητικότητες ώστε να υποστεί ακύρωση πτήσης όσο το δυνατόν μικρότερος αριθμός επιβατών. Οι πτήσεις εσωτερικού εννοείται ότι είναι πρώτες στη λίστα των ακυρώσεων.

4. Μην πιστεύετε τις προβλέψεις των αεροπορικών εταιρειών

Να σκέφτεστε πάντα το χειρότερο σενάριο. Μην πιστεύετε τις προβλέψεις των αεροπορικών εταιρειών σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν πάλι οι πτήσεις. Δεν είναι θεοί, ούτε έχουν δυνατότητα να ελέγξουν τον καιρό. Κάνουν μια πρόβλεψη βασιζόμενες στην πρόγνωση του καιρού, τους λείπουν όμως βασικά δεδομένα όπως πόσο χρόνο θα πάρει ο εκχιονισμός της πίστας του αεροδρομίου. Μπορεί να πέσουν έξω, μην βασίζεστε σοβαρά σε αυτές τις προβλέψεις.

Συμβαίνει κάποιες φορές, διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες να υπολογίζουν διαφορετικό χρόνο επανέναρξης των πτήσεων για το ίδιο αεροδρόμιο. Αν αλλάξετε ημερομηνία πτήσης, μην επιλέξετε την ημερομηνία που προβλέπει η αεροπορική εταιρεία ότι θα ξεκινήσουν οι πτήσεις, αφήστε ένα περιθώριο ασφαλείας για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων…

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.