Πιθανές αυξήσεις μέχρι 40% στα τέλη του αεροδρομίου Heathrow

Αεροδρόμιο HeathrowΗ διοίκηση του αεροδρομίου Heathrow σχεδιάζει να αυξήσει τα τέλη που χρεώνει στις αεροπορικές εταιρείες μέχρι και 40% για την επόμενη εξαετία. Οι αυξήσεις πρέπει να εγκριθούν πρώτα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία κάθε 5 χρόνια καθορίζει το μέγιστο ύψος των τελών που χρεώνει το Heathrow.

Η τελική απόφαση της επιτροπής θα καθορίζει τα τέλη του αεροδρομίου ως το 2019 και αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο Ιανουάριο.

Ζητούν κατά 40% αυξημένα τέλη λόγω των υψηλών επενδύσεων

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου έχει επενδύσει 11 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας για ανακαινίσεις από το 2003 μέχρι σήμερα, ενώ σκοπεύει να επενδύσει άλλα 3 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2019 για την ολοκλήρωση του Τερματικού σταθμού 2 και τροχόδρομου για τα γιγάντια A380.

Οι υπεύθυνοι του Heathrow ποντάρουν στο μεγάλο ύψος των επενδύσεων για νέες υποδομές και πιστεύουν ότι θα πάρουν το πράσινο φως για 40% αυξημένα τέλη.

Τα τέλη έχουν τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία

Οι αεροπορικές εταιρείες που θίγονται άμεσα από αυτή την εξέλιξη, έχουν διαφορετική άποψη επί του θέματος. Η British Airways, η εταιρεία με τις περισσότερες πτήσεις στο Heathrow, υποστηρίζει ότι τα τέλη είναι ήδη υπέρογκα διότι τριπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι τα τέλη πρέπει να περιοριστούν σημαντικά μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ ξεκαθάρισε πως η διοίκηση του αεροδρομίου περιορίζει κατά 25% τις μελλοντικές της επενδύσεις σε υποδομές. Συγκεκριμένα, ενώ στην πενταετία 2009-14 θα ξοδευτούν 4 δισεκατομμύρια λίρες, στην αμέσως επόμενη πενταετία το αντίστοιχο ποσό θα είναι 3 δισεκατομμύρια, δηλαδή μειωμένο κατά 25%.

Άλλος ένας από τους ισχυρούς αερομεταφορείς του Heathrow, η Virgin Atlantic υποστήριξε θερμά τις θέσεις της British Airways και απαιτεί μειώσεις στα τέλη για την επόμενη πενταετία.

Αν εγκριθούν οι αυξήσεις, τα ποσά θα μετακυλιστούν στην τιμή των εισιτηρίων

Αν εγκριθούν οι αυξήσεις στα τέλη, είναι σίγουρο ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι σε θέση να τις απορροφήσουν και θα μετακυλίσουν το κόστος στην τιμή των εισιτηρίων. Σχεδόν ένας χρόνος απομένει μέχρι να ανακοινωθεί το τελικό πόρισμα, ας ελπίσουμε πως η απόφαση θα είναι προς το συμφέρον των επιβατών.

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.