Πως δεν θα βρείτε τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια

αεροπορικά εισιτήριαΙστοσελίδα υπόσχεται ότι συγκρίνει τις τιμές των εισιτηρίων όλων των αεροπορικών εταιρειών και σας παρέχει αυτό με τη χαμηλότερη τιμή. Αν το σενάριο σας ακούγεται γνωστό, είναι γιατί ξεφυτρώνουν η μία πίσω από την άλλη εδώ και αρκετά χρόνια, έχει γεμίσει το διαδίκτυο από τέτοιες ιστοσελίδες. Όμως σε πιο βαθμό ισχύει ότι ελέγχουν όλες τις πτήσεις και ότι παρέχουν τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια;

Υποτίθεται ότι ελέγχουν όλες τις πτήσεις

Θα ήταν εύκολο οι ιστοσελίδες αυτές να ελέγχουν όλες τις πτήσεις αν οι αεροπορικές εταιρείες τους έδιναν την άδεια για να το κάνουν. Οι αεροπορικές εταιρείες όμως δεν τους δίνουν την άδεια, ή τουλάχιστον όχι όλες. Κάποιες αεροπορικές εταιρείες δεν δίνουν σε καμία αντίστοιχη ιστοσελίδα άδεια για να καταγράφει τις τιμές των εισιτηρίων της. Υπάρχουν ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί από αεροπορικές εταιρείες ή υποστηρίζονται από αυτές και προφανώς έχουν την άδεια για να καταγράφουν τις τιμές των εισιτηρίων τους, σε αυτή την περίπτωση όμως αρνούνται να δώσουν άδεια οι ανταγωνίστριες αυτών αεροπορικές εταιρείες.

Λογισμικό «κατασκοπείας» ιστοσελίδων των αεροπορικών εταιρειών

Λόγω του δεδομένου ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν δώσει άδεια για την καταγραφή των τιμών των εισιτηρίων και των ελεύθερων θέσεων που υπάρχουν στις πτήσεις τους, οι ιστοσελίδες εύρεσης «φθηνών» εισιτηρίων έχουν αναπτύξει προηγμένες μεθόδους για την κατασκοπεία και εξαγωγή των δεδομένων που τους ενδιαφέρουν. Είναι οι λεγόμενοι screen scrapers, κάποια εξελιγμένα λογισμικά (bots) που τρέχουν αυτόνομα σε έναν εξυπηρετητή διαδικτύου και σε τακτά διαστήματα επισκέπτονται τη σελίδα της κάθε εταιρείας κάνοντας υποτιθέμενες συναλλαγές για να διαπιστώσουν τη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων και τις τιμές. Αυτά τα λογισμικά χρησιμοποιούν την τελευτάια λέξη της τεχνολογίας, κάνουν ανάλυση εικόνων αν χρειαστεί, και μελέτη σε βάθος του κώδικα της κάθε ιστοσελίδας.

Είναι όμως τα δεδομένα που εξάγονται αξιόπιστα;

Τα δεδομένα που εξάγονται από τα λογισμικά κατασκοπείας των ιστοσελίδων των αεροπορικών εταιρειών δεν υπάρχει περίπτωση να είναι 100% αξιόπιστα επειδή δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν σε πραγματικό χρόνο. Σίγουρα θα μεσολαβήσει αρκετός χρόνος από τη στιγμή που το λογισμικό εντοπίζει μια συγκεκριμένη ελεύθερη θέση σε μια συγκεκριμένη τιμή, μέχρι τη στιγμή που θα ενημερωθεί η ιστοσελίδα, και ακόμη περισσότερος μέχρι τη στιγμή που ένας πελάτης της ιστοσελίδας θα προσπαθήσει να κλείσει αυτή τη θέση. Σε όλο αυτό το διάστημα θα μπορεί κάλλιστα να έχει πουληθεί η θέση και τελικά η ιστοσελίδα να πουλήσει το εισιτήριο σε υψηλότερη τιμή από αυτή που είχε αρχικά υποσχεθεί. Επειδή το ξέρουν αυτό οι εν λόγω ιστοσελίδες, σίγουρα κάπου στους όρους χρήσης τους έχουν αναφέρει κι αυτό το ενδεχόμενο.

Τι γίνεται με τις αεροπορικές εταιρείες που δεν συμφωνούν να κατασκοπεύονται οι τιμές τους;

Διάφορες αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να παίρνουν μέτρα κατά των ιστοσελίδων που τις κατασκοπεύουν. Κάποιες το έκαναν γιατί φοβόνταν τον ανταγωνισμό μέσω της απευθείας σύγκρισης των τιμών τους, κάποιες άλλες είχαν σοβαρό πρόβλημα με την ιστοσελίδα τους που τη «σφυροκοπούσαν» αδιάκοπα τα λογισμικά κατασκοπείας. Πρόσφατο παράδειγμα η Ryanair που έβαλε στην ιστοσελίδα της captcha (αυτό το σπαστικό εικονίδιο με τα γράμματα είναι δύσκολο να διαβαστούν) σε κάθε νέα αναζήτηση αεροπορικού εισιτηρίου. Προς το παρόν δεν υπάρχει bot που να μπορεί να ξεπεράσει το captcha, οπότε οι τιμές της Ryanair θα παραμένουν κρυφές για το επόμενο διάστημα.

Οι εν λόγω ιστοσελίδες, συγκρίνουν ή όχι όλες τις πτήσεις;

Η σαφής απάντηση στο ερώτημα είναι κατηγορηματικά όχι. Αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να συγκριθούν όλα τα αεροπορικά δρομολόγια, δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί η χαμηλότερη τιμή. Εδώ που τα λέμε ούτε από τα δρομολόγια που ήδη συγκρίνονται είναι σίγουρο ότι παρέχεται η χαμηλότερη τιμή. Αυτή ποικίλει από το βαθμό αξιοπιστίας των δεδομένων και από άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως προμήθειες κλπ.

Τελικά πως θα αναζητήσουμε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια;

Όταν θέλουμε να ταξιδέψουμε, είναι βασικό να γνωρίζουμε όλα τα αεροπορικά δρομολόγια που πηγαίνουν από την αφετηρία μας μέχρι τον προορισμό μας, είτε απευθείας είτε με ανταπόκριση. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι βρήκαμε όλες τις διαθέσιμες τιμές, και ότι διαλέξαμε τη φθηνότερη. Στο flydeals έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να καταγράψουμε όλα τα αεροπορικά δρομολόγια που εφορμούν από ελληνικά αεροδρόμια και σχεδόν την έχουμε ολοκληρώσει. Θέλουμε να σας παρέχουμε την πληροφορία που θα σας βοηθήσει να εντοπίζετε τις φθηνότερες πτήσεις στα δρομολόγια που σας ενδιαφέρουν. Όταν μάθετε ποια είναι τα δρομολόγια, μπορείτε να τσεκάρετε τις τιμές στις ιστοσελίδες των αεροπορικών εταιρειών, όμως συνήθως αυτές επιβάλλουν ένα τέλος -το λεγόμενο service fee- που αυξάνει τεχνηέντως την τελική τιμή των εισιτηρίων. Κάποια online ταξιδιωτικά γραφεία δεν χρεώνουν κανένα τέλος, ενώ κάποια άλλα χρεώνουν ένα συμβολικό. Συγκρίνετε οπωσδήποτε τις τιμές πριν αγοράσετε τα εισιτήρια για να έχετε σιγουριά ότι κάνατε την καλύτερη επιλογή.

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *