Ζημιά προκαλεί ο κανόνας της μίας χειραποσκευής των low cost εταιρειών

Ευρωβουλευτής Σπύρος ΔανέλληςΟ κ. Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής και ταυτόχρονα μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνοντας τη ζημιά που προκαλείται από τον κανόνα της μίας χειραποσκευής που επιβάλλεται τα τελευταία χρόνια από αρκετές αεροπορικές εταιρείες.

Με πρόσχημα το δυσβάσταχτο βάρος των καυσίμων, οι -κυρίως χαμηλού κόστους- αεροπορικές εταιρείες έχουν θεσπίσει αυθαίρετα κανόνες που σαν κεντρική ιδέα έχουν ότι ο επιβάτης μπορεί να μεταφέρει μόνο μία χειραποσκευή, συγκεκριμένων διαστάσεων και βάρους.

Ο κ. Δανέλλης τόνισε πως ο συγκεκριμένος κανόνας παρακάμπτει τους ισχύοντες νόμους για τα δικαιώματα των επιβατών, δημιουργεί μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, ενώ καταλύει τον ανταγωνισμό με ίσους όρους μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών.

Σύγχυση στο επιβατικό κοινό

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με παραπάνω από μία αεροπορικές εταιρείες είναι λογικό να μπερδευτούν δεδομένου ότι κάθε εταιρεία έχει εντελώς διαφορετικά κριτήρια σχετικά με τον αριθμό, τις διαστάσεις ή το βάρος των χειραποσκευών. Ένας λάθος υπολογισμός από τη μεριά του επιβάτη, μπορεί να του κοστίσει αρκετά χρήματα.

Μάλιστα, οι διαφορές των προδιαγραφών για τις χειραποσκευές μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών είναι μεγάλες και απρόβλεπτες, ήδη έχει επικρατήσει σύγχυση στο επιβατικό κοινό.

Επιζήμιος ο κανόνας για τα καταστήματα και τα αεροδρόμια

Τα αεροδρόμια στηρίζουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους στα ενοίκια των καταστημάτων τους. Η εφαρμογή του κανόνα της μίας χειραποσκευής ουσιαστικά αποτρέπει τους επιβάτες από τα ψώνια εντός του αεροδρομίου.

Τα καταστήματα παρουσιάζουν μειωμένους τζίρους και από τη μεριά τους πιέζουν τα αεροδρόμια να επωμισθούν ένα μέρος των ζημιών. Τα αεροδρόμια με τη σειρά τους βλέπουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο να ανατρέπεται και τα έσοδα τους να μειώνονται. Ένας φαύλος κύκλος που δεν ευνοεί κανέναν πλην των αεροπορικών εταιρειών.

Ετικέτες άρθρου:

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.