Πρωτότυπο αναζωογονητικό ηχητικό ντους στο αεροδρόμιο του Όσλο

Ηχητικό ντουςΌσοι ταξιδιώτες επισκέπτονται το αεροδρόμιο Gardermoen του Όσλο για πρώτη φορά, σίγουρα παραξενεύονται βλέποντας μερικές ιδιότυπες …ντουζιέρες στις άκρες των διαδρόμων του. Αν βρεθείτε κι εσείς στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, μη φοβηθείτε να πλησιάσετε τις περίεργες κατασκευές σε σχήμα ντουζιέρας. Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να βραχείτε!

Κατευθυντικό ηχείο σε σχήμα ομπρέλας

Οι …ντουζιέρες αποτελούν μια εφεύρεση της Νορβηγής καλλιτέχνιδας Άννας Κάριν Ραϊνάντερ. Περιλαμβάνουν ένα απολύτως κατευθυντικό ηχείο σε σχήμα ομπρέλας στο πάνω μέρος τους, που οδηγεί τους ήχους με ακρίβεια προς τα κάτω. Μάλιστα, στο πάτωμα υπάρχει ζωγραφισμένος ένας κύκλος που οριοθετεί το χώρο επιρροής της συσκευής.

Απομόνωση όλης της φασαρίας του αεροδρομίου

Η υψηλή συγκέντρωση των ηχητικών κυμάτων κάτω από την ομπρέλα, μπλοκάρει τη μετάδοση του περιβάλλοντος ήχου του αεροδρομίου. Πρακτικά, η συσκευή απομονώνει όλη τη φασαρία του αεροδρομίου, ενώ παράλληλα προσφέρει στον ταξιδιώτη στιγμές χαλάρωσης με ήχους από τη φύση, όπως κελάηδισμα πουλιών, κύματα ή παιδικά γέλια.

Η Άννα Κάριν Ραϊνάντερ κατασκεύασε 11 ηχητικές ντουζιέρες το 2001, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του αεροδρομίου Gardermoen. Σκοπός της εφεύρεσης ήταν να χαρίζει μερικές στιγμές χαλάρωσης στους επιβάτες, λίγο πριν την επιβίβαση τους στο αεροπλάνο.

Με τον καιρό, κάποιες από τις ντουζιέρες αποσύρθηκαν, όμως αυτές που βρίσκονταν στην πτέρυγα των πτήσεων εσωτερικού διασώζονται μέχρι σήμερα και λειτουργούν κανονικά.

Προσοχή μην ξεχαστείτε!

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο αεροδρόμιο Gardermoen, βρείτε μια από τις ντουζιέρες και χαρίστε στον εαυτό σας μερικά λεπτά ηρεμίας και χαλάρωσης. Προσοχή μόνο μην ξεχαστείτε και χάσετε την πτήση σας!

Ετικέτες άρθρου:

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.