Παρατήρηση του κομήτη Pan-STARRS από αεροπλάνο στα 11.000 μέτρα ύψος

air berlinΗ πρώτη πτήση παρατήρησης κομήτη πρόκειται να γίνει πραγματικότητα σε λίγες ημέρες στη Γερμανία. Το ταξιδιωτικό γραφείο «Eclipse Reisen» έχει ναυλώσει ένα αεροσκάφος της Air Berlin με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια μοναδική πτήση παρατήρησης του κομήτη «Pan-STARRS». Η ειδική πτήση AB1000 της Air Berlin θα αναχωρήσει στις 16 Μαρτίου και ώρα 19:25 από το αεροδρόμιο της Κολωνίας/Βόννης.

Με προορισμό τα αστέρια

Το αεροσκάφος θα πετάξει σε ύψος 11.000 μέτρων για να δώσει στους επιβάτες τη βέλτιστη θέα του κομήτη Pan-STARRS στον καθαρό νυχτερινό ουρανό. Είναι η πρώτη φορά από το 1997 για την κεντρική Ευρώπη, που ένας κομήτης θα είναι ορατός τη βέλτιστη στιγμή, όταν θα έχει μεγάλη και φωτεινή ουρά. Η πτήση αναμένεται να δώσει καταπληκτικές εικόνες σε όλους τους φίλους της Αστρονομίας.

Πριν την αναχώρηση, τα παράθυρα του αεροσκάφους θα καθαριστούν επιμελώς για να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή θέα στον κομήτη και το νυχτερινό ουρανό. Μαζί στο αεροπλάνο θα βρίσκεται ένας γνωστός Αστροφυσικός, για να απαντάει στις ερωτήσεις των επιβατών και να αναλύει διάφορες πτυχές της Αστρονομίας σε σχέση με τους κομήτες.

Το εισιτήριο της πτήσης κοστίζει 359 ευρώ και συμπεριλαμβάνει όλους τους φόρους. Πριν την πτήση θα υπάρχει μπουφές στην πύλη του αεροδρομίου, ενώ κατά τη διάρκεια της πτήσης θα σερβιριστούν σνακ, αναψυκτικά, τσάι και καφές.

Στα 11.000 μέτρα

Η πτήση της Air Berlin δεν θα περάσει απλώς πάνω από τα σύννεφα. Στα 11 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης, ο αέρας θα έχει χαμηλότερη πυκνότητα και μια διάφανη αίσθηση. Η ορατότητα θα είναι η μέγιστη δυνατή. Ακόμη κι αν ο κομήτης δεν φτάσει τελικά σε υψηλά επίπεδα φωτεινότητας, από το αεροπλάνο θα μπορείτε σίγουρα να τον δείτε με γυμνό μάτι.

Ο κομήτης Pan-STARRS

Κομήτης Pan-STARRSΟ κομήτης Pan-STARRS, από τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν ήδη ορατός με κυάλια και μικρά τηλεσκόπια από το νότιο ημισφαίριο. Ερασιτέχνες αστρονόμοι από την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική έχουν δώσει αρκετές φωτογραφίες του στη δημοσιότητα. Το μήνα που διανύουμε, μετά το σούρουπο της 7ης Μαρτίου, ο κομήτης θα είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο.

Στις 10 Μαρτίου ο κομήτης Pan-STARRS θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, στα 45 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η έντονη θερμότητα του Ήλιου πάνω στην παγωμένη επιφάνεια του κομήτη, θα δημιουργήσει ένα νέφος από σωματίδια που θα αποτελέσουν την μακριά ουρά του κομήτη.

Όλο τον υπόλοιπο μήνα, ο κομήτης Pan-STARRS θα γίνεται ορατός στη Δύση αμέσως μετά το σούρουπο, πιθανώς με γυμνό μάτι. Αν και οι κομήτες είναι γενικά αρκετά απρόβλεπτοι, οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι ο Pan-STARRS θα είναι ένας πολύ φωτεινός κομήτης.

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.