Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταργεί το φόρο άνθρακα στα αεροσκάφη

Αναστολή της επιβολής φόρου στις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα των αεροσκαφών

φόρος άνθρακα αεροσκάφηΗ Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να αναστείλει την επιβολή του φόρου στις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα των αεροσκαφών. Ο φόρος ξεκίνησε να επιβάλλεται την 1η Ιανουαρίου 2012 σε όλα τα δρομολόγια που έχουν αφετηρία ή προορισμό κάποιο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επιβάλλεται φόρος σε αεροσκάφη που κινούνταν εκτός από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, σε πολλές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έντονη δυσαρέσκεια για το φόρο άνθρακα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία και Ινδία είχαν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για το φόρο άνθρακα. Ινδία και Κίνα είχαν αντιδράσει πολύ έντονα για το συγκεκριμένο θέμα, ειδικότερα η Ινδία είχε υποχρεώσει από τον Απρίλιο όλες τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να μην συμμορφώνονται με το συγκεκριμένο νόμο στις πτήσεις τους προς ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Η αναστολή του φόρου θα ισχύει για 1 χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και να επιτύχει μια διεθνή συμφωνία για την εκ νέου επιβολή του φόρου από το φθινόπωρο του 2013.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν αλλάξει τα κριτήρια επιλογής αεροσκαφών από τις αεροπορικές εταιρείες

Σκοπός της φορολογίας του διοξειδίου άνθρακα των καυσαερίων στα αεροσκάφη είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η επιβράδυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Η λογική πίσω από το φόρο είναι ότι οι εταιρείες θα φροντίζουν να εκπέμπουν λιγότερους ρύπους ώστε να πληρώνουν λιγότερο φόρο. Αυτό το επιχείρημα εν μέρει έχει καταρριφθεί από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με τις τιμές των αεροπορικών καυσίμων στα ύψη, όλες οι αεροπορικές εταιρείες στρέφονται σε αεροσκάφη χαμηλής κατανάλωσης, υψηλής απόδοσης και εμβέλειας, παροπλίζοντας τα αεροπλάνα παλιότερης τεχνολογίας.

Ήρθε η ώρα να μειωθούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας και τους φίλους των φθηνών πτήσεων, ο φόρος άνθρακα ήταν ένας ακόμη παράγοντας για την ακρίβεια των αεροπορικών εισιτηρίων. Ήταν επίσης σημαντικό πρόβλημα για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, με το φόρο άνθρακα και τα ακριβά τέλη αεροδρομίων οι πτήσεις τους κατέληγαν να είναι Low Cost μόνο στα χαρτιά. Ας ελπίσουμε ότι θα μειωθούν οι τιμές ώστε να βγει η χώρα μας από τη διεθνή απομόνωση και παράλληλα να επωφεληθούν οι Έλληνες καταναλωτές.

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *