Στο Ντουμπάι οι πρώτες εγκαταστάσεις αποκλειστικά για σούπερ τζάμπο A380

Κτίριο για A380 στο ΝτουμπάιΟι πρώτες στον κόσμο εγκαταστάσεις αποκλειστικά για σούπερ τζάμπο αεροσκάφη τύπου Airbus A380, άνοιξαν στο Διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Το νέο κτίριο ονομάζεται «Concourse A» και αποτελεί μέρος του συγκροτήματος του αεροδρομίου, ανήκει δε στο Τέρμιναλ 3. Οι επιβάτες μπορούν να μεταβαίνουν στο Concourse A με υπόγειο τρένο που ξεκινάει από το Τέρμιναλ 3, ενώ υπάρχει και λεωφορείο που εκτελεί το ίδιο δρομολόγιο υπέργεια.

Το «σπίτι» των A380 της Emirates

Την εκμετάλλευση του Concourse A έχει αναλάβει αποκλειστικά η Emirates και το έχει μετατρέψει σε σπίτι των γιγαντιαίων A380 του στόλου της. Με αφετηρία το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, η εταιρεία εκτελεί δρομολόγια σε 20 διαφορετικούς προορισμούς με το γίγαντα των αιθέρων.

Εσωτερικό του Concourse A για A380Η πρώτη πτήση απογειώθηκε στις 2 Ιανουαρίου με προορισμό το Λονδίνο. Ακολούθησε μια δοκιμαστική περίοδος 5 εβδομάδων κατά την οποία δοκιμάζονταν οι επιμέρους εγκαταστάσεις και άνοιγαν σταδιακά για το κοινό. Σήμερα το Concourse A βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, έτοιμο να εξυπηρετήσει 15 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

528.000 τετραγωνικά μέτρα σε 11 ορόφους

Το κτίριο των 528.000 τετραγωνικών μέτρων και 11 ορόφων διαθέτει 20 πύλες αποκλειστικά για A380, καθώς και αντίστοιχο αριθμό σαλονιών. Το Concourse A διαθέτει επίσης 14 καφετέριες, 3 εστιατόρια, καταστήματα, καθώς και 6 επιπλέον σαλόνια διασκορπισμένα στον τεράστιο χώρο του.

Επιβίβαση στο A380 μέσω 3 γεφυρώνΟι επιβάτες επιβιβάζονται στα δύο επίπεδα του αεροσκάφους μέσω 3 γεφυρών. Οι επιβάτες της Πρώτης και της Διακεκριμένης Θέσης επιβιβάζονται στο πάνω επίπεδο του αεροσκάφους μέσω αποκλειστικής γέφυρας, που συνδέει απευθείας με το σαλόνι της Διακεκριμένης Θέσης.

Οι επιβάτες της Οικονομικής Θέσης χρησιμοποιούν τις δύο γέφυρες του κάτω επιπέδου, ούτως ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και να επιτυγχάνονται ταχύτεροι χρόνοι επιβίβασης.

Πολυτελές ξενοδοχείο μέσα στο κτίριο του αεροδρομίου

Ένας ολόκληρος όροφος από τους έντεκα του νέου κτιρίου καταλαμβάνεται από το Dubai International Hotel που προσφέρει ταυτόχρονα καταλύματα 4 και 5 αστέρων. Οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν πολυτελή διαμονή χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν το κτίριο του αεροδρομίου! Το ξενοδοχείο διαθέτει 32 δωμάτια πέντε αστέρων, εκ των οποίων τα 7 είναι σουίτες. Διαθέτει επίσης 170 δωμάτια 4 αστέρων, εκ των οποίων τα 30 είναι σουίτες.

Διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι - A380Η Emirates διαθέτει ήδη στο στόλο της 31 αεροσκάφη τύπου Airbus A380, ενώ αναμένεται να παραλάβει άλλα 59 αεροσκάφη ίδιου τύπου στα επόμενα χρόνια. Από την Αθήνα προς το παρόν δεν υπάρχει σύνδεση με A380, ίσως όμως υπάρξει στο μέλλον, όταν η εταιρεία θα έχει παραλάβει περισσότερα αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Ετικέτες άρθρου:

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.