Πρόστιμο στη JetBlue για καθυστέρηση και ελλιπή ενημέρωση των επιβατών

Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος και περίμεναν επί 3 ώρες την απογείωση

jet-blueΠρόστιμο ύψους 90.000 δολαρίων επιβλήθηκε στην αμερικανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους JetBlue από το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για ένα περιστατικό με αεροσκάφος της εταιρείας που συνέβη στις 3 Μαρτίου 2012 ενώ επρόκειτο να εκτελέσει την πτήση από το αεροδρόμιο Τζον Κέννεντυ της Νέας Υόρκης για Σαν Φρανσίσκο. Η πτήση ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει στις 7:30 το πρωί και να φθάσει στο Σαν Φρανσίσκο ύστερα από σχεδόν 4 ώρες, στις 11:16. Οι επιβάτες μέχρι τις 7:06 είχαν επιβιβαστεί κανονικά στο αεροσκάφος. Όμως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και η πτήση τελικά αναχώρησε στις 9:55, σχεδόν 3 ώρες μετά την επιβίβαση και 2,5 μετά την προγραμματισμένη αναχώρηση. Στο μεγαλύτερο διάστημα της καθυστέρησης η πόρτα του αεροσκάφους ήταν ανοιχτή, όμως κανείς από το πλήρωμα δεν ενημέρωσε τους επιβάτες ότι έχουν το δικαίωμα να αποβιβαστούν από το αεροσκάφος.

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της JetBlue

Ο εκπρόσωπος της JetBlue από τη μεριά του τόνισε ότι η πόρτα του αεροπλάνου ήταν ανοιχτή για περίπου 1 ώρα και 49 λεπτά. Οι επιβάτες ήταν ελεύθεροι να αποβιβαστούν -έστω κι αν δεν τους ενημέρωσαν σχετικά- και τους παρεχόταν νερό και ελεύθερη πρόσβαση στις τουαλέτες. Ακόμη και την ώρα που έκλεισαν οι πόρτες του αεροπλάνου λίγο πριν την απογείωση, 3 επιβάτες ζήτησαν να αποβιβαστούν και να επιστρέψουν πίσω στην πύλη. Το αεροσκάφος επέστρεψε άμεσα στην πύλη και εντέλει ένας επιβάτης επέλεξε να αποβιβαστεί.

Πρόστιμο $90.000

Το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ επέβαλε το πρόστιμο των $90.000 όχι τόσο λόγω της μεγάλης καθυστέρησης αλλά κυρίως για την ελλιπή ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα δικαιώματα τους. Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει από τον Απρίλιο του 2010, οι επιβάτες δε μπορούν να επιβιβάζονται σε ένα αεροσκάφος και να εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Αμέσως μόλις υπάρξει καθυστέρηση πρέπει να τους ανακοινώνεται ότι έχουν δικαίωμα να αποβιβαστούν από το αεροπλάνο και η ανακοίνωση αυτή να επαναλαμβάνεται κάθε μισή ώρα.

Η JetBlue εκτελεί τακτικά low cost δρομολόγια στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε προορισμούς αναψυχής όπως Καραϊβική, Μπαχάμες και Βερμούδες. Κάποιοι επικριτές του Υπουργείου Μεταφορών δήλωσαν πως το ποσό των 90.000 δολαρίων είναι αστείο σε σχέση με τα 86 εκατομμύρια δολάρια που ήταν τα κέρδη της JetBlue για το 2011. Κύκλοι του Υπουργείου σχολίασαν ότι η αρνητική δημοσιότητα της είδησης για το πρόστιμο θα προκαλέσει μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στην εταιρεία από οποιοδήποτε πρόστιμο.

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *