Ποιες πτήσεις ονομάζουμε μικρής, μεσαίας και μεγάλης διάρκειας

Συγκρίνοντας τη χρονική διάρκεια των επιβατικών πτήσεων, τις χωρίζουμε σε 3 βασικές κατηγορίες:

Πτήσεις μικρής διάρκειας

Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσουμε όλες τις πτήσεις εσωτερικού, δηλαδή τις πτήσεις που έχουν αφετηρία και προορισμό την ίδια χώρα. Πτήσεις μικρής διάρκειας επίσης ονομάζουμε όλες τις πτήσεις που έχουν χρονική διάρκεια μικρότερη των 3 ωρών, οι περισσότερες πτήσεις που έχουν προορισμό γειτονική χώρα περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

Πτήσεις μεσαίας διάρκειας

Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσουμε όλες τις πτήσεις που έχουν διάρκεια μεταξύ 3 και 6 ωρών. Για παράδειγμα, η πτήση Αθήνα – Ντουμπάι της Emirates με διάρκεια 4 ώρες και 25 λεπτά, αν και διηπειρωτική είναι μεσαίας διάρκειας.

Πτήσεις μεγάλης διάρκειας

Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσουμε όλες τις πτήσεις που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των 6 ωρών αν η απόσταση που διανύουν είναι μικρότερη των 12.000 χιλιομέτρων. Οι πτήσεις μεγάλης διάρκειας συνήθως γίνονται με φαρδύ αεροσκάφος δύο διαδρόμων ώστε να μεταφέρονται πολλοί επιβάτες. Από την Ελλάδα οι πτήσεις μεγάλης διάρκειας που θα βρείτε συνήθως είναι αυτές που πηγαίνουν στην Αμερικανική ήπειρο ή στην Κεντρική και Ανατολική Ασία.

Πτήσεις πολύ μεγάλης διάρκειας

Σαν πτήσεις πολύ μεγάλης διάρκειας χαρακτηρίζονται όλες οι πτήσεις που διανύουν απόσταση μεγαλύτερη των 12.000 χιλιομέτρων. Οι πτήσεις πολύ μεγάλης διάρκειας χωρίζονται σε δύο επιμέρους κατηγορίες:

Απευθείας πτήσεις πολύ μεγάλης διάρκειας

airportΟι απευθείας πτήσεις μεγάλης διάρκειας ενδέχεται να περιλαμβάνουν στάση για ανεφοδιασμό, ακόμη και αποβίβαση ή επιβίβαση επιβατών. Στην περίπτωση του ανεφοδιασμού συνήθως δεν επιτρέπεται στους επιβάτες να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, ενώ στην περίπτωση της επιβίβασης ή αποβίβασης οι επιβάτες εγκαταλείπουν το αεροσκάφος και παραμένουν περιορισμένοι σε κάποια αίθουσα για λόγους ασφαλείας. Χαρακτηριστικό αυτών των πτήσεων είναι ότι συνήθως σταθμεύουν κοντά στο κτίριο του αεροδρομίου για να διευκολύνουν την επιβίβαση ή αποβίβαση και όχι σε κάποιο τυχαίο μέρος της πίστας του. Οι απευθείας πτήσεις άλλοτε αλλάζουν προσωπικό στον ενδιάμεσο σταθμό και άλλοτε όχι. Οι απευθείας πτήσεις μεγάλης διάρκειας διακρίνονται από τις πτήσεις με ενδιάμεσο σταθμό από τον κωδικό της πτήσης που παραμένει ο ίδιος όπως και το αεροσκάφος. Το γεγονός ότι υπάρχει ο ίδιος κωδικός στα δύο σκέλη της πτήσης, σημαίνει πως σε ενδεχόμενο ακύρωσης θα ακυρωθούν και τα δύο. Στις απλές πτήσεις με ενδιάμεσο σταθμό οι επιβάτες συνήθως αλλάζουν αεροσκάφος ενώ οι δύο πτήσεις έχουν διαφορετικούς κωδικούς, αν ακυρωθεί η μία, η άλλη πραγματοποιείται κανονικά.

Χωρίς στάση πτήσεις πολύ μεγάλης διάρκειας

aircraftΟι πτήσεις πολύ μεγάλης διάρκειας χωρίς στάση είναι πτήσεις που το αεροσκάφος προσγειώνεται απευθείας στον τελικό προορισμό του χωρίς να μεσολαβήσει καμία στάση. Οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων συνήθως είναι πτήσεις χωρίς στάση και σε αρκετές περιπτώσεις περιλαμβάνουν πτήση πάνω από τους πόλους της γης για συντόμευση της απόστασης. Χωρίς στάση πτήσεις πολύ μεγάλης διάρκειας είναι συνήθως αυτές που διασχίζουν τον Ειρηνικό ωκεανό ή από τη Μέση Ανατολή πετούν για Αμερική. Αν είστε κάτοικος Ελλάδας, η μόνη περίπτωση για να μπείτε σε μια τέτοια πτήση είναι να πετάξετε για Σίδνεϊ με την Etihad με ενδιάμεση στάση στο Αμπού Ντάμπι. Η πτήση Αμπού Ντάμπι – Σίδνεϊ είναι πολύ μεγάλης διάρκειας αφού διανύει απόσταση 12.057 χιλιομέτρων και διαρκεί 15 ώρες χωρίς καμία στάση. Για να περάσετε μια πτήση πολύ μεγάλης διάρκειας χωρίς στάση όσο πιο ανώδυνα γίνεται, διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *