7 συμβουλές για φθηνή ενοικίαση αυτοκινήτου

car-rentalΠολλοί συνάνθρωποι μας έχουν να πουν μια λυπητερή ιστορία που έχει σχέση με ενοικίαση αυτοκινήτου. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί απατεώνες στο χώρο και οι εταιρείες ενοικίασης έχουν πολλούς καταχρηστικούς όρους. Το flydeals σας ετοίμασε 7 χρήσιμες συμβουλές που αν τις εφαρμόσετε θα μειωθεί δραματικά η πιθανότητα να πέσετε θύματα απάτης, και θα πληρώσετε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα.

1. Μεγάλη προσοχή στις προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτου του CarTrawler

Επισκεφθήκατε την ιστοσελίδα της αγαπημένη σας -και αξιόπιστης- αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους. Αναζητήσατε φθηνά εισιτήρια για συγκεκριμένη διαδρομή και συγκεκριμένες ημερομηνίες. Είτε βρήκατε τα εισιτήρια είτε όχι, σε εμφανές σημείο της σελίδας σας προτείνεται ένα αυτοκίνητο προς ενοικίαση για το μέρος και τις ημερομηνίες που ψάξατε, σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή. Αν μπείτε στον πειρασμό να το νοικιάσετε, πρέπει να γνωρίζετε πως ίσως πέφτετε στην παγίδα του CarTrawler. Σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα μπορεί να βρείτε προσφορές του CarTrawler, όμως ειδικά στις σελίδες αεροπορικών εταιρειών είστε εύκολος στόχος επειδή έχετε ήδη δώσει τα απαραίτητα στοιχεία (τόπος, ημερομηνίες) για να σας γίνει μια συγκεκριμένη προσφορά που θα σας δελεάσει. Η αεροπορική εταιρεία που έχει την ιστοσελίδα, σίγουρα θα έχει φροντίσει να γράψει κάπου ότι το αυτοκίνητο το νοικιάζεις από τον CarTrawler και όχι από την ίδια την εταιρεία. Πολλοί βέβαια θα σκεφτούν ότι ένας συνεργάτης μιας τόσο μεγάλης και αξιόπιστης αεροπορικής εταιρείας λογικά θα είναι επίσης αξιόπιστος. Και θα πέσουν στην παγίδα…

Απάτη 1η: Ο CarTrawler δεν είναι εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Στην καλύτερη περίπτωση θα τον έλεγες μεσάζοντα. Δεν έχει δηλαδή αυτοκίνητα, αλλά δεν παραλείπει να χρεώνει την πιστωτική σας ακριβώς τη στιγμή που κάνετε τη συναλλαγή. Ακριβώς, χρεώνει την πιστωτική, τη στιγμή που δεν έχει διαθέτει το αυτοκίνητο που σας έχει υποσχεθεί. Έχει καταγράψει όλα τα αυτοκίνητα και όλες τις τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων για κάθε μέρος. Οι τιμές αυτές ξεκινούν από χαμηλά όταν κλείνεις το αυτοκίνητο μήνες πριν την ημερομηνία που το χρειάζεσαι, και όσο περνάει ο καιρός ανεβαίνουν. Ο CarTrawler θα σου προτείνει να νοικιάσεις αυτοκίνητο στην τιμή που χρεώνει κάποια συγκεκριμένη εταιρεία 6 μήνες πριν, μόλις 2-3 εβδομάδες πριν την ημερομηνία της ενοικίασης. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ενοικίασης πιθανώς να χρεώνει μέχρι και τη διπλάσια τιμή μέσω της ιστοσελίδας της. Τι κάνει στη συνέχεια ο CarTrawler; Επικοινωνεί με την εταιρεία και ζητάει να του παραχωρηθεί το αυτοκίνητο στη συγκεκριμένη τιμή (και λίγο πιο φθηνά για να βγάλει κέρδος). Αν η εταιρεία αρνηθεί, θα επικοινωνήσει με όλες τις εταιρείες μέχρι να βρεθεί κάποια που να διαθέτει αυτοκίνητο στην ανάλογη τιμή. Αν τελικά αποτύχει, δεν έχει καμιά αναστολή να σας στείλει ένα email όπου θα σας ενημερώνει πως το αυτοκίνητο αυτό δεν υπάρχει τελικά και θα σας προτρέπει να νοικιάσετε ένα άλλο -μαντέψτε- σε ακριβότερη τιμή. Τι θα κάνετε εσείς τη στιγμή που ήδη σας έχει πάρει τα λεφτά από την πιστωτική κάρτα και μόλις ελάχιστο χρόνο πριν το ταξίδι σας; Αν συνυπολογίσετε και το τσουχτερό «τέλος ακύρωσης», μάλλον θα υποκύψετε και θα πληρώσετε το πιο ακριβό τίμημα.

Απάτη 2η: Η πρόσθετη ασφάλεια. Όταν νοικιάσατε το -ανύπαρκτο εκείνη τη στιγμή- αυτοκίνητο, ο CarTrawler σας προέτρεψε να αγοράσετε μια πρόσθετη ασφάλεια που θα μειώσει το κόστος σε περίπτωση ατυχήματος κλπ. Η ασφάλεια αυτή δεν δίνεται απευθείας από τον CarTrawler αλλά από μια ανεξάρτητη εταιρεία, ασχέτως αν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο ιδιοκτήτης να είναι κοινός. Το θέμα είναι ότι η ασφάλεια αυτή δεν καλύπτει το αυτοκίνητο που μόλις νοικιάσατε (που είναι ανύπαρκτο), αλλά την πράξη που κάνατε να νοικιάσετε αυτοκίνητο με τον CarTrawler τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν δηλαδή τελικά το αυτοκίνητο δεν βρεθεί και αναγκαστείτε να ακυρώσετε την ενοικίαση, η ασφάλεια δεν θα ακυρωθεί γιατί η πράξη θα συνεχίσει να ισχύει. Αυτό το τελευταίο δεν το έχω πολυκαταλάβει, αλλά το σίγουρο είναι πως οι όροι είναι γραμμένοι με τέτοιον τρόπο που να μη μπορείς να πάρεις τα λεφτά σου πίσω αν ακυρώσεις την ενοικίαση. Δηλαδή εκτός από τα υψηλά τέλη ακύρωσης, θα χρεωθείς και την ασφάλεια της ιδεατής ενοικίασης ενός ανύπαρκτου αυτοκινήτου. Και το κερασάκι στην τούρτα: Αν τελικά νοικιάσεις το αυτοκίνητο και γίνει κάποια ζημιά, η ασφάλεια του CarTrawler δεν την καλύπτει απευθείας. Θα πρέπει εσείς να την πληρώσετε μόνοι σας και μετά να προσπαθήσετε να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική. Τρέχα γύρευε δηλαδή.

2. Προσπαθήστε να είστε ακριβείς στον χρόνο της παράδοσης και παραλαβής του αυτοκινήτου

Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτου δεν χάνουν την ευκαιρία να χρεώνουν μια έξτρα ημέρα αν καθυστερήσετε να παραδώσετε το όχημα. Προσπαθήστε τη στιγμή που κλείνετε το αυτοκίνητο να έχετε υπολογίσει τις διάφορες πιθανές καθυστερήσεις που μπορεί να έχετε στο ταξίδι σας μέχρι να παραδώσετε το αυτοκίνητο. Μην το παρακάνετε όμως, κάποιες εταιρείες χρεώνουν ποινή πρόωρης παράδοσης του αυτοκινήτου. Ναι, καλά διαβάσατε! Υπάρχουν εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτου που σας χρεώνουν έξτρα αν παραδώσετε το αυτοκίνητο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα!

3. Πάντα να ελέγχετε το ωράριο λειτουργίας των γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων

Είναι πολύ σημαντικό πάντα να παραδίνετε οι ίδιοι το αυτοκίνητο στο γραφείο της εταιρείας που σας νοίκιασε το αυτοκίνητο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχετε ελέγξει ότι το γραφείο είναι ανοιχτό την ώρα που πρέπει να παραδώσετε το αυτοκίνητο. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν πολλοί καλοθελητές (υπάλληλοι ξενοδοχείων, τουριστικοί πράκτορες κλπ) που θα προσφερθούν να παραδώσουν αυτοί το αυτοκίνητο αντί για εσάς. Σκεφτείτε το καλύτερα, γιατί εφτά στις δέκα φορές θα χρεώσουν την κάρτα σας 100-200 ευρώ για φθορές στο αμάξωμα που δεν θα είστε σε θέση να αποδείξετε ότι δεν τις κάνατε, αφού η παράδοση του αυτοκινήτου στον υπάλληλο έγινε ερήμην σας και δεν πήρατε το χαρτί με την υπογραφή του. Αν θέλετε να παραδώσετε το αυτοκίνητο σε ώρα που είναι κλειστά τα καταστήματα, να προτιμάτε τα γραφεία ενοικίασης των αεροδρομίων που συνήθως είναι ανοιχτά σε 24ωρη βάση. Χρεώνουν ένα έξτρα τέλος, αλλά καλύτερα να πληρώσετε ένα σταθερό ποσό που το γνωρίζετε εκ των προτέρων, παρά να κινδυνεύετε να πληρώσετε πολύ περισσότερα.

4. Πάντα να γεμίζετε το ρεζερβουάρ την τελευταία στιγμή

Το αυτοκίνητο που νοικιάσατε είναι καλύτερα να το παραδίνετε με όσο πιο γεμάτο ρεζερβουάρ γίνεται. Για να το πετύχετε αυτό πρέπει να το γεμίζετε ακριβώς την τελευταία στιγμή πριν την παράδοση. Σε αντίθετη περίπτωση τη βενζίνη που θα λείπει κινδυνεύετε να την πληρώσετε για χρυσάφι.

5. Το αυτοκίνητο να μην είναι πολύ βρώμικο κατά την παράδοση

Αν το αυτοκίνητο έχει λερωθεί πολύ κατά τις ημέρες της ενοικίασης -ειδικά στο εσωτερικό του- ίσως πρέπει να το πάτε σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων πριν το παραδώσετε. Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων αν το αυτοκίνητο είναι πολύ βρώμικο σχεδόν σίγουρα θα σας χρεώσει ένα «ειδικό τέλος καθαρίσματος» που μπορεί να αγγίζει τα 100 ευρώ. Καλύτερα λοιπόν να είστε αρκετά προσεκτικοί να μην το λερώσετε ή να δώσετε 10-20 ευρώ σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

6. Να κάνετε προσεκτικό έλεγχο του αυτοκινήτου κατά την παράδοση και την παραλαβή του

Κατά την παράδοση όσο και κατά την παραλαβή, πρέπει να κάνετε ένα προσεκτικό έλεγχο του αυτοκινήτου εξωτερικά για φθορές, γρατζουνιές κλπ, και εσωτερικά για φθορές και πλαστικά μέρη του εξοπλισμού που λείπουν ή είναι σπασμένα. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να πάρετε το χαρτί με την υπογραφή του υπαλλήλου που επισημαίνει όλα τα σημεία που έχουν πρόβλημα. Ελέγξε το προσεκτικά, αν δεν έχουν επισημανθεί όλα τα σημεία, πρέπει να τα επισημάνει και να υπογράψει ξεχωριστά. Έτσι θα έχετε διασφαλίσει ότι δεν θα χρεωθείτε για ζημιές που έγιναν πριν παραλάβετε το αυτοκίνητο ή αφού το έχετε ήδη παραδώσει.

7. Πριν αγοράσετε έξτρα ασφάλεια, ελέγξτε μήπως είστε ήδη καλυμμένοι από την πιστωτική σας κάρτα

Η πιστωτικές κάρτες αρκετές φορές ασφαλίζουν το ταξίδι που αγοράσατε με αυτές ή ξεχωριστά την ενοικίαση αυτοκινήτου. Πάντα να προτιμάτε να πληρώνετε με αυτές τις κάρτες τα έξοδα του ταξιδιού σας. Ελέγξτε αν έχετε ήδη κάλυψη από την πιστωτική σας για να αρνηθείτε την έξτρα ασφαλιστική κάλυψη που θα σας προτείνει η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Αν ισχυριστούν ότι η κάλυψη της πιστωτικής σας κάρτας δεν ισχύει και πρέπει να αγοράσετε τη δική τους, καλύτερα ψάξτε για άλλη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων.

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *