Το μέλλον των αεροπορικών καυσίμων βρίσκεται στα άχυρα και το πριονίδι

50% κηροζίνη και 50% βιοκαύσιμα στα αεροπλάνα

βιοκαύσιμαΜπορεί κάποιος να φανταστεί ένα αεροσκάφος που εκτελεί πτήσεις μεγάλων αποστάσεων χρησιμοποιώντας σαν καύσιμο γεωργικά υποπροϊόντα; Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο εγχείρημα ProBio3 σίγουρα μπορούν, άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος που τρέχει από τις αρχές Ιουλίου και συγχρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Γαλλίας. Το εγχείρημα ProBio3 είναι μια έρευνα που έχει ως σκοπό τη χρήση της τροφής των αλόγων, αχύρων κλπ για την παραγωγή ενός βιοκαυσίμου που θα μπορεί να αναμιγνύεται μέχρι 50% με την παραδοσιακή κηροζίνη και να είναι αρκετά αποδοτικό ώστε να κινεί ένα ολόκληρο αεροπλάνο.

Βιοκαύσιμα από άχυρο και πριονίδι

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 24,6 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 8 χρόνια και στοχεύει στη δημιουργία μιας γραμμής παραγωγής υδροεπεξεργαζόμενων καυσίμων, τα οποία είναι βιοκαύσιμα που μπορούν να αναμειχθούν με κηροζίνη και να χρησιμοποιηθούν στην αεροπλοΐα. Οι επιστήμονες του προγράμματος υποστηρίζουν ότι ήδη βρίσκονται σε θέση για την κατασκευή μιας γραμμής παραγωγής για τα συγκεκριμένα καύσιμα, όμως αυτό που θέλουν να διερευνήσουν είναι την κατασκευή μιας βιομηχανικής γραμμής παραγωγής. Τα υδροεπεξεργαζόμενα καύσιμα έχουν πάρει έγκριση από τον οργανισμό πιστοποίησης ΑSTM για τη συμβατότητα τους με την κηροζίνη και θεωρούνται ασφαλή καύσιμα. Ένας άλλος στόχος του ProBio3 είναι να γίνει επικερδές, να προκύπτει κέρδος από την επεξεργασία και πώληση των βιοκαυσίμων ώστε να υπάρχουν οι συνθήκες για την περαιτέρω συνέχιση του προγράμματος στο μέλλον.

Μέχρι σήμερα οι αντίστοιχες προσπάθειες είχαν περιοριστεί στη χρήση καλλιεργήσιμων προϊόντων, όμως είχαν δεχθεί επιθέσεις από επιστήμονες που υποστήριζαν ότι μειώνεται η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, κάτι που μπορεί να φανεί κρίσιμο στην περίπτωση ξηρασίας. Οι προσπάθειες στράφηκαν στη χρήση υποπροϊόντων ξυλείας και αχύρου τα οποία είναι φθηνά, υπάρχουν σε αφθονία και μπορούν να μειώσουν την προκαλούμενη ρύπανση. Ήδη, οι μεγάλες αεροπορικές βιομηχανίες Airbus, Boeing και Embraer έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στην ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων, στο μέλλον σίγουρα θα δούμε περισσότερες προτάσεις.

Μοιραστείτε το

PinIt
Avatar - Ανδρέας Λαγγούσης

Ανδρέας Λαγγούσης

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μου. Λατρεύω τις πτήσεις, τις αποδράσεις στη φύση και την ορεινή πεζοπορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *